20 Aralık 2009 Pazar

sarı biber


Biberi çok severim, hele acıysa. Tatlısına hiç rağbet etmem, ot gibi gelir bana.
Bilirsiniz önemli bir sebzedir kendisi, sofraların vazgeçilmezi. İster salça olarak tüketin, ister taze ama illa ki katarsınız her yemeğe.
Yeşil biber “C” vitamini anlamına gelir aynı zamanda. Kırmızıyı bilmiyorum, çok da önemsemiyorum, sadece tadını seviyorum.
Bugün ise “acı”sının tadı damaklarda değil ruhlarda!
Tanıdığım “eskiden” evli birinin “eskiden beri” sevgilisi kendisi, en “sarı biber” kişi.
Bakınız gap.gov.tr’ye göre biber çeşitlerimize, hangisi uyar sizce bu hatun kişiye?
Sivri Biberler: Bu grupta uzun, narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince duvarlı, genelde tatlı bazen acı biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı, oldukça sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri içeren uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır.

Evet, evet, sanırım o da oldukça narin, ruhu değilse de iskeleti evet! Kalbinin olduğu yer ise oldukça sert dokulu ki bu kadar kalpsiz davranabildi. Olabilir mi dersiniz?

Çarliston Biberler: Uzun biberler yer almakla beraber daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olmaktadır.

Duvarları ne kadar kalınlaşmıştır bilemedim ki.

İri kırmızı Biberler: Uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha ziyade kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılır. Bu grupta yer alan daha tatlımsı çeşitler ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde özel şekilde hazırlanan turşu yapımında kullanılır.

Bizimki iri değil, rengi de belli değil. Hani vardır ya rengini belli etmeyen insanlardan, kendisi onlardan. Yok bu da değil.

Dolmalık Biberler: Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler sarı veya muhtelif tonda yeşil renklidirler. Renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir.

Yok, bu kesinlikle değil. Bizim eskiden evli adam kesinlikle “sarı”sını sever ama “dolmalık” olanını değil. Dolmayanları daha makbuldür kanımca.

Domates Biberleri: Şekli domatese benzediğinden bu isimle anılmaktadır. Kırmızı renkli, dolgun etli ve tatlı lezzetli olan bu biberler ülkemizde salça üretiminde kullanıldığı gibi içi doldurularak turşu halinde değerlendirilmektedir.
Bu en faydalısı ve ona en benzemeyeni sanırım. Zaten “fayda” olan şey “zarar” verir mi bir başka can’a, gözüne soka soka?
Konik Biberler: Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır.

Bunlar ince, uzun ise tam da bizimki işte! Hem sarı, hem acı, hem acıtıcı! Bulduk mu ne? Sizce?

Hangisi bilmem ama başka bir kadına bile bile, isteyerek acı çektiren ve bunu gerine gerine etrafına ilan eden bu “sarı biber” bu dünyadaki en “acı” biber...
Yolun açık olsun senin ve seni “yiyenin”...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder